,

Sinergijom lokalnog partnerstva za zapošljavanje do novih radnih mjesta

Napisao

minuta/e čitanja

Podijeli:

LokalnoPartnerstvo

Lokalno partnerstvo

U zgradi Tehnološkog Parka “Linnovate” dana 28.06.2022. je upriličeno potpisivanje partnerskih sporazuma Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Livno.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Livno je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Europska unija financira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekt ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Sinergija livanjskog LPZ za veću konkurentnost i zapošljivost radne snage, naziv je projekta za koji su sredstva dobili glavni podnositelj Linnovate Tehnološki park i još deset partnera iz livanjske lokalne zajednice, a u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje- Faza II (LEP II) koji financira Evropska unija, a realizira Međunarodna organizacija rada u BIH.

Projekt je usmjeren na upošljavanje neuposlenih osoba registriranih u evidenciji Zavoda za upošljavanje HBŽ-e, kojima će se kroz programe edukacija, popraćenih mentorstvom, u oblasti turizma (turistički vodič i voditelj turističke poslovnice), drvnom sektoru (stolarstvo), stočarstvu (proizvodnja mlijeka) i 3D modeliranju, te putem startup- a (obuka za samoupošljavanje), omogućiti prekvalifikacija, dokvalifikacija ili pokretanje vlastitog posla. Oblasti su ciljano birane kako bi se uskladile ponuda i potražnja na tržištu rada.

Europska unija i Međunarodna Organizacija Rada, kroz LEP II projekat, podržavaju dalji razvoj lokalnih partnerstava za zapošljavanje koja su posvećena zapošljavanju i socijalnoj koheziji u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).